Poruka u boci

Prethodni Mikro festival okupio je 35 autora i 50 filmova u dva festivalska dana. U periodu između dva festivala stvoren je veliki broj novih radova.
Njihov broj i broj autora iz godine u godinu raste, ali je dostupnost sve manja. Mnogo većom progresijom raste i broj ostalih sadržaja na portalima na kojima su ti filmovi dostupni. Zbog toga, čak i ako znate pun naziv filma koji tražite, pretraživači će uvek nuditi popularne pretrage. U odnosu na ostale sadržaje, broj poseta umetničkih filmova, a to je trend u celom svetu, ne samo u Srbiji, ostaje upadljivo mali.
Ako je internet u prvom delu svog nastanka nudio neiscrpne nove mogućnosti za sticanje znanja i veliku dostupnost sadržaja, u današnje vreme stvar se osetno promenila. Zbog sve većeg broja informacija (za nas bitno - video zapisa) iz nerelevantnih izvora, u ovom slucaju trivijalne tematike, fokus se sa stvaranja i objavljivanja prebacuje na dostupnost.

U takvoj jednoj atmosferi individualni umetnički izrazaj biva pušten u more drugih informacija, sa malom šansom da će ga, sem neposredne autorove publike, iko primetiti. Taj izražaj je poput poruke u boci koje u more internet portala puštaju autori nadajući se da će biti pronađeni od strane publike. Zato smo ovogodišnji festival i nazvali Film u boci.